Samopodoba je temelj za graditev osebnega zadovoljstva in je eden od najvažnejših faktorjev, ki vpliva na življenja ljudi. Ljudje z izoblikovano dobro samopodobo so uspešni in kot takšni z lahkoto prispevajo k razvoju družbe. Ljudje s slabo samopodobo težje sledijo svojim ciljem, imajo veliko problemov, tako na zasebni, kot družbeni in socialni ravni. 

Ko se SAMOZAVEST in SAMOSPOŠTOVANJE povežeta v celoto, dobimo  SAMOPODOBO. Vsakdo med NAMI ima izdelano samopodobo, ki odseva skupek prepričanj, dejstev in zaznav o NAS SAMIH.

Kakšno samopodobo ste si skozi življenje izoblikovali je odvisno od veliko dejavnikov, ki ste jim bili izpostavljeni v dobi otroštva, odraščanja in kasneje v odraslem obdobju? Najbolj zakoreninjeni vzorci samopodobe se skrivajo v otroški in odraščajoči dobi, saj so vam dogodki, katerim ste bili priče in življenski napotki, ter vzorci vaših staršev/skrbnikov, vzgojno izobraževalnih ustanov in okolice v kateri ste živeli, pustili življenski pečat, ki ga je težko izbrisati. Četudi se kot odrasli ne spominjate dogodkov iz otroštva, ali se jih spominjate le delno, najbolj oblikujejo vaš vsakdan. 

V primeru, da ste bili izpostavljeni travmatičnim izkušnjam, kritikam in napačnim sugestijam kot od oseb, kateri so bili vaši vzorniki (kar starši, vzgojitelji in učitelji po navadi so) ali ste otroštvo preživljali v družini, kjer je bil prisoten alkoholizem, zloraba drog, nespoštovanje in celo nasilje, ste dobili za popotnico slabo samopodobo, ki vas bo na poti vašega življenja ovirala pri doseganju vaših želja. Zato je nujno potrebno, da ljudje v odrasli dobi spoznamo in ovržemo sugestije in vzorce, ki smo jih pridobili v otroški dobi in v dobi odraščanja in jih zamenjamo z vzorci, ki nas v življenju spodbujajo, podpirajo, delajo vredne in zaželjene, predvsem pa nam ustvarijo dobro samozavest in dobro samospoštovanje. 

Vse, kar ljudje počnemo, čutimo in še bolj pomembno, kako nekaj počnemo ali čutimo, izvira iz zaznavanja samega sebe.

To pomeni, da sta zaznava  in končni rezultat  življenja neposredno povezana. Vsak uspeh, neuspeh, finančno stanje, mir, harmonija, sreča… izhajajo iz identitete, ki jo imamo ljudje o sebi izoblikovano. To tudi pomeni, da  način komunikacije z ljudmi določa, kako se bodo le ti odzivali.

Če je samopodoba slaba, so miselni vzorci napačni. Zato je prepotrebno samopodobo očistiti navlake in napačnih miselnih vzorcev pridobljenih skozi življenje. 

Osvoboditev se prične z dnem, ko sprejmemo lastno odgovornost za stvari, ki se nam dogajajo, ter odložimo “bedarije”, ki smo jih pridobili skozi življenje in nanje nismo imeli velikega vpliva. To je cena, ki jo moramo plačati za duševno in zdravo življenje vsi, brez izjem. Naj velja, da za svojo slabo samopodobo ne krivimo vzornikov, čeprav so oni dejansko krivi zanjo. Izhajajmo iz predpostavke, da tudi naši vzorniki niso vedeli, kako pravilno ravnati, in so tudi oni kakor vi, dobili od svoje primarne družine in okolice napačne signale-vzorce, katere so prenašali na naslednje rodove, čemur pravimo dedno nasledstvo. Ko svojo notranjost napolnimo s pravimi vzorci, se  življenje začne odvijati v zadovoljivi smeri. Povrne se dobra samozavest in dobro samospoštovanje, pri katerih izstopa spoštovanje, sodelovanje, pomoč in povezovanje, ter sposobnost priznati svoje zmote, se zanje opravičiti in jih popraviti.

A kako presegati stanje in iz slabe samopodobe, zgraditi novo, dobro samopodobo. Prva naloga je zaupati vase in poiskati človeški stik, ki nam je vsem podarjen ob rojstvu. To je intuicija. Človek je kot motor, ki se poganja sam, ko ga znaš prižgati. Človek lahko v sebi najde moč in vir navdiha, ki ga za življenje potrebuje, če sledi zakonom narave, s katerimi nas je le ta ob rojstvu obdarila. Zavedati se je potrebno, da smo ljudje naravna bitja, ki potrebujemo materialno zgolj za preživetje, za zadovoljno in polno življenje pa potrebujemo duševno hrano. (ljubezen, spoštovanje, zaupanje, itd). Vsak človek se rodi z razlogom in poiskati, ter slediti svojemu poslanstvu, je smisel in cilj življenja. Če smo skozi otroštvo in v dobi odraščanja izgubili človeški stik zaradi napačnih sugestij okolice, je nujno, da ga najdemo in si ga povrnemo v odrasli dobi.

Ko se izboljša samopodoba, se z lahkoto izoblikujejo in dosegajo pravi in realni cilji. 

Samopodoba je temelj za graditev osebnega zadovoljstva in je eden od najvažnejših faktorjev, ki vpliva na življenja ljudi. Ljudje z izoblikovano dobro samopodobo so uspešni in kot takšni z lahkoto prispevajo k razvoju družbe. Ljudje s slabo samopodobo težje sledijo svojim ciljem, imajo veliko problemov, tako na zasebni, kot družbeni in socialni ravni.  Ko se SAMOZAVEST in […]

Read More

Samopodoba je avtocesta življenja. Lepša je, lepše se po njej potuje. Slaba samopodoba vas bo dnevno spotikala, delala nezadovoljne in vam preprečevala, da postanete osebno zadovoljni.

Ko vas življenje spotika, slecite EGO!

Samopodoba je temelj za graditev osebnega zadovoljstva in je eden od najvažnejših faktorjev, ki vpliva na življenja ljudi. Ljudje z izoblikovano dobro samopodobo so uspešni in kot takšni z lahkoto prispevajo k razvoju družbe. Ljudje s slabo samopodobo težje sledijo svojim ciljem, imajo veliko problemov, tako na zasebni, kot družbeni in socialni ravni.  Ko se SAMOZAVEST in […]

Read More

Če se s spopadate s slabo samopodobo, če ste nezadovoljni, če se ne zmorete izražati, če vas je strah, kaj porečejo drugi o vašem videzu in ravnanju, če ste raje tiho, kot da zagovarjate svoje stališče, itd., vam bomo z veseljem pomagali, da najdete svoje potenciale, jih izrazite in uresničite, s čimer si boste pridobili dobro samopodobo in osebno zadovoljstvo. Na pomoč vam priskočimo z individualnimi svetovalnimi uricami, hypnoterapijo, predavanji, delavnicami in okroglimi mizami, kjer boste izvedeli vse, kar potrebujete za izgradnjo dobre samopodobe. Pišite nam ali nas kontaktirajte na mail: info@hypnotherapy.si in skupaj bomo našli primerno rešitev.